Marketing
 

Tehnika izrade ulja na platnu

Ulja na platnu

Ulja na platnu mogu biti oslikana uljnom i akrilnom bojom. Razlika je u tome što je u jednoj tehnici baza voda a u drugoj je baza ulje.
Prednosti i nedostatci:
Kada umjetnik slika u prostoru u kojem boravi, ulje i terpentin (otapalo za boju) štete njegovom zdravlju, a uz to boje se jako dugo suše, zato se umjetnici odlučuju za akrilik koji se brzo osuši, a premazuju ga uljnom zaštitom. Ulje je više muljavo, dok je akrilik jači u pigmentu boje. Svaka tehnika slikanja ima prednosti i nedostatke, makar najčešće je akrilna boja skuplja od uljne. Za ulje je jako bitna priprema platna na kojem se slika, (da boja ne propadne i izgubi sjaj), to kod akrilika nije toliko važno. Platna mogu biti lanena, pamučna i sintetička. Najkvalitetnija su platna od lana, koja su kvalitetno preparirana, a sintetička platna su puno jeftinija. Lan je u principu 3 puta skuplji , bolji i kvalitetniji je od sintetike.Zbog loše preparacije, slike znaju s vremenom propasti, uništi im se struktura, oljušte se, izgube pigment i sjaj, a kada su pravilno preparirana te u stabilnim uvjetima vlage i temperature, slike mogu trajati i 500 godina. Kod slikanja ulja na platnu moguće je ponavljanje istih motiva, jer slikari uglavnom slikaju neku svoju temu, npr. « vinograde, lučice, barke, morske zaljeve, masline, polja cvijeća, polja lavande , žita i drugo» i slike su slične, ali u biti su potpuno različite, jer je svaka slika naslikana ručno, ali joj je baza ista ideja ili predložak.

Tehnike u izradi grafika/grafičkih listova

Sito-tisak

Sitotisak je metoda tisuću godina stare tiskarske tehnike visoko kvalitetne izrade grafike-serigrafije ili svilotisak pomoću sita i to je najkvalitetnija tehnika tiska umjetničke grafike. To je tehnika gdje je svila napeta na okvir na kojoj je prethodno prenesen željeni motiv. Povlačenjem boje preko svile sitne čestice boje prolaze na papir i tako ostavljaju otisak zadanog motiva. Svaka se boja tiska posebno i svakoj je potrebno nekoliko sati da se osuši. U jednom danu nije moguće otisnuti više od nekoliko boja. Prijenos motiva može biti digitalnim putem, kao i ručno, vještim rukama tiskara, a može ih sam autor direktno naslikati, a isto je moguće i na svili i na foliji. Samim nanosom boja,kao i drugih boja preko postojećih, dobivaju se novi tonovi, zbog toga boje idu određenim redom, a sama količina različitih boja daje grafiki-serigrafiji određenu raskoš.Veličina edicije u Hrvatskoj je između 100 i u iznimnom slučaju do 500 primjeraka. Numeriraju se rimskim i arapskim brojevima, te oznakama E.A., A.P. i svaka je u principu jednake vrijednosti. Serigrafiju u sito-tisku nije moguće krivotvoriti, jer nikada se ne mogu napraviti ista sita i pogoditi isti ton boje. Ponekad se izrađuje grafika s manjim brojem boja, pa čak i s jednom bojom, te se kod takvih grafika rade manje edicije. Grafike-serigrafije izrađene u tehnici stotiska imaju iznimno dug vijek trajanja zbog kvalitete nanošenja boje.Tiskaju se na hrapavom papiru koji ima 50% pamučnog sastava, a drugih 50% je celuloza a težina papira je od 250 do 350 grama.

Kombinirana tehnika

U principu je kombinacija više tehnika. Riječ je o kombinaciji ulja, pastela, crteža, gvaša , akvarela, ili je oblijepljena zlatnim listićem.Prava kombinirana tehnika, može biti između pastela, olovke, ulja, bakropisa, tempere, kolaža, akvarela, sipije i drugog, gdje je autor radio nešto što nije mogao napraviti samo u jednoj tehnici. Ako je u pitanju bilo koji oblik tiska, trebala bi se certificirati kao dorađena grafika.

Bakropis, suha igla

Jedna od grafičkih tehnika gdje je finalni proizvod originalni rad i svaki je drugačiji, oštrih i životnih linija. Na bakrenu ploču se iglom, i drugim oblicima svrdala graviraju oblici, koja se nakon toga otiskuje na preši, ručno boji, i to najčešće radi sam autor, nanosi boju, i svaka ploča je drugačije oslikana. Bakropis se najčešće sastoji od više ploča,odnosno iz malih komada ploča koje se spajaju i često je ta kombinacija napravljena u samo jednom primjerku. Boja je na svakom drugačija, a i sama pojava reljefa na pamučnom papiru na kojem se tiska, i svaki zarez i obris imaju svoj reljef koji se pod jagodicom prsta može osjetiti te bakropisu daju posebnu ljepotu i čar. Ograničenje bakropisa je broj boja i intenzitet boja, jer su najčešće sive i tamne,kupci ih izbjegava i nisu im interesantne,te imaju radije na zidu off-set grafike, nego originalne bakropise koji imaju malo ploha u jednoj boji, i više su ispunjene šarama, u čemu je zapravo njihova ljepota.

Off-set

Tisak gdje se boja prenosi sa off-setne ploče na gumeni plašt, a s njega na arak papira.To je indirektni postupak umnožavanja tiskovne forme na tiskovnu podlogu. Zbog same cijene sito-tiska, mnogi biraju off-set. Sam papir nije pamučan jer bi upio boju već mora biti 100% celulozni i najčešće nije hrapav. Grafike izrađene u offset tisku s vremenom izblijede na dnevnom svjetlu i na njima počne dominirati plava boja. Nemaju nikakvu umjetničku vrijednost, ali su zgodna stvar za brzo i jeftino opremiti zidove stanova, hotela, poslovnih prostora.

Giclee

Tehnika digitalnog tiska moderna tiskarska tehnologija koja ksenofotografskim postupkom pomoću lasera prenosi zadani motiv na papir. Digitalni tisak znatno pojednostavljuje tiskarski proces jer omogućuje tisak malih nakla bez izrade filmova i ploča kao što je slučaj u off-setnom tisku. Moguće je otisnuti samo jedan primjerak i u nekoliko minuta možete proizvesti grafiku na taj način ,a kada se ima grafika u digitalnom obliku lako je može po potrebi ponoviti. U ovom slučaju javlja se nemogućnost kontroliranja edicije. Slavna djela u muzejima se zamjenjuju s gicleeima, a originali čuvaju . Ima mnogo strojeva za ispis, od onih s 4 do onih s 14 boja.Tiska se bijela, zlatna i srebrna boja na boljim strojevima, što se kod offseta tiska ne može. Mogućnost je tiskati običnom i uljnom bojom. Mogu se printati na papiru, na platnu i staklu. Sama količina reljefa na ulju potvrđuje koliko su originalna, a pojavljuju se i ulja s kaširanim komadima.

Certifikati – Izrada i izdavanje Certifikata

Kada kupujete grafiku -serigrafiju u sito-tisku certifikat nije potreban (nije uobičajno) jer ju je autor vlastoručno potpisao i numerirao običnom olovkom.Kod kupnje ulja uvijek će te uz sliku dobiti i certifikat ili to osobno zatražite. Kada kupujete ulje (za uvijek ima svoju vrijednost ) od živućeg autora, ako sumnjate u vjerodostojnost kupljene slike možete s prodavateljem otići kod autora i osobno provjeriti autentičnost ,a ako je u pitanju pokojni slikar, onda se tu po želji kupca radi certifikat kod povjesničara umjetnosti.Ukoliko je slika reproducirana u monografiji ili izložbenom katalogu, to je još jedan oblik najboljeg mogućeg certifikata.Stvarna vrijednost slike je odnos ponude i potražnje. Tržište je to koje određuje stvarnu cijenu ponuđene slike, umjetničkog djela.Kod nas u Hrvatskoj se mogu pronaći grafike po realnim cijenama , dok je cijene originala preniska.U večini slučajeva susresti ćete se s prodavačima „slika“ koji „ne prepoznaju“ umjetnost i često dovode kupce u zabludu jer svaka grafika je i original i slika, ali nije originalan rad.

Sva prava pridržana © Bazis Promidžba |